keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Selän terveys

Ei ole varmaankaan mitään niin yleistä kuin selkävaivat. Mieheni reenasi 3 vuotta sitten liian "kovaa" ja seurauksena siitä sai ikävän selkä-lapa-niska oireyhtymän. Kaikilla "spesialisteilla ravattuaan ja erilaiset diagnoosit kädessä toisin sanoen ei diagnoosia luki hän ystävän suosituksesta Antti Heikkilä Selkä-kirjan.

Luin kirjan ensin itse, kirjan innoittamana pyysin miestäni varaamaan ajan Eiran Sairaalaan Heikkilän vastaanotolle, hän sai nopeasti peruutusajan sillä jonot ovat pitkät! Kustannus on ihan normaalin erikoislääkärin verran ja näkemys aivan toisenlainen kuin muilla asiantuntijoilla. A.H nimittäin on 1 kymmenestä maailmassa joka harjoittaa ns.lihasmanipulaatiota.

Tässä on turha ruveta kertomaan hänen kirjaansa vaan jokaisen on luettava se itse. Mieheni kävi vastaanotolla 2 kertaa jossa selkä käsiteltiin ja kotiläksyksi käsipainojen kera tehtävät liikkeet, salilla saa ja pitää käydä jotta selkä saa liikettä, mikä on erittäin tärkeää ja minkä monet kieltävät, sekä voimajooga jota mieheni  harrastaa on ehkä paras palvelus jota voit selällesi tehdä!

A.H on ottanut joogasta monia liikkeitä jumppaohjeisiin ja joogan koko perusperiaate onkin selkä, sillä selän terveys on koko kehon terveys näin karkeasti sanottuna. Hyvä ryhti ja lantion asento ovat tärkeitä asioita myös ja lainasinkin kirjastosta kirjan Alexander-tekniikasta joka käsittelee ihmisen ryhtiä ja asentoa.

Lapsellahan on luonnollisesti hyvä ryhti ja jännitykset ovat poissa, pikkuhiljaa iän myötä erilaisia virheasentoja syntyy, joten tärkeää olisi huolehtia jalkojen lihaksistosta (paljasjalkakengät), monipuolisesta ravinnosta kasvunaikana (mineraalit,hivenaineet), riittävä uni ja liikunta!

Teemme paljon eteenpäin kumarrusliikkeitä ja siksi joka päivä olisi hyvä tehdä taaksepäin taivutuksia! Syvähengitys kuuluu myös asiaan hyvin oleellisesti. Selkä on myös sellainen epeli että usein ihmiset joilla on ollut surua taikka murhetta varastoivat ne jännityksenä selkään eli huolettomilla ja onnellisilla ihmisillä on huomattavasti vähemmän selkäoireita! selkäkivut eivät myös milloinkaan ole niin yksiselitteisiä esimerkiksi yläselänvaivat voivat johtua alaselästä tai toisinpäin eli selkä on kokonaisuus. Myös syvienlihaksien jumit niin kuin mieheni kohdalla voivat aiheuttaa kovaakin vaivaa. Tässä yhteydessä muistuttaisinkin Magnesiumin tärkeydestä joka rentouttaa lihaksia oli sitten kyse selkäjumeista tai ummetuksesta! Nykyään on saatavilla iholle suihkutettavaa magnesium-suihketta ja näissä selkävaivoissa suosittelisin sitä!

Joka tapauksessa jokainen urheilija,salilla kävivä,kestävyysliikuntaa harjoittava niin huolehdi Magnesium,natrium,kalium jodi tasapainosta, juo laadukasta vettä ja käytä laatu suolaa, venyttele ja hengittele tai harrasta vastapainoksi joogaa (se ei ole yhtään niin hihhulia kuin monet luulee)


1 kommentti:

  1. Mitä tarkoittaa puhdas vesi? Mitä suodattimia suosittelet? Lähdevesi ei ole mahdollinen...

    VastaaPoista